Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Vinné sklepy Kutná Hora

Kutná Hora

Rodinné vinařství založil v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský. V roce 2005 převzal řízení společnosti jeho syn Lukáš, který ji řídí dodnes. Společnými silami se pustili do obnovování zašlé slávy pěstování révy vinné na Kutnohorsku, jehož tradice sahá do 12. století.

Legenda o nálezu stříbra v Kutné Hoře hovoří o mnichu Dominikovi, který zakopl o stříbrný prut při práci ve vinici. Historie těžby stříbra a vína je tedy spolu těsně spjatá. Nejvýznamnější odrůdou této oblasti je Rulandské modré, které zde rozšířil císař Karel IV. Této odrůdě se zde i po staletích stále dobře daří a stala se vlajkovou lodí vinařství.

Pinot Noir je pěstováno na všech viničních tratích, z nichž nejkrásnější je Vinice Pod Barborou. Ta tvoří spolu s Chrámem svaté Barbory a Jezuitskou kolejí jednu z dominant historického centra města a stala se součástí nejfotografovanějšího zátiší v Kutné Hoře. Špičkové Pinoty dává také Vinice U všech svatých, kde se sklízí hrozny z více než 40 let starého vinohradu. Vinařství hospodaří na 80 hektarech půdy, z nichž vinice tvoří více než 40 hektarů. Jde tedy o druhé největší vinařství v Čechách. Zbylou půdu tvoří pastviny pro ovce, sady a pole. Dlouhodobým cílem je tvořit soběstačný statek s ekologickými produkty v nejvyšší kvalitě. Vinařství má certifikaci BIO a od roku 2014 je to jediné vinařství v ČR a na Slovensku certifikováno prestižní známkou biodynamického zemědělství DEMETER. Pracovní operace se ve vinařství podřizují fázím měsíce, tak jako to dělali naši předci. Mimo zemědělské aktivity se věnují také rozvoji regionu. Spolupořádají Dožínky a vinobraní na zámku Kačina, nejvýznamnější akci v kraji, Svatomartinské hody, Gastrofestival v Kutné Hoře, který si bere za cíl stát se jednou z největších akcí zaměřenou na biopotraviny v ČR a mnoho dalších.

Vinařství sídlí v nádherných prostorách kláštera svaté Voršily v Kutné Hoře. Nachází se v něm nejen vinotéka, ale především dvě degustační místnosti pro pořádání ochutnávek pro menší i velké skupiny.

Mapa

V blízkosti
najdete

Vlašský dvůr

Kutná Hora

Bývalý letohrádek Belveder

Kutná Hora

Sankturinovský dům a Galerie Felixe Jeneweina

Kutná Hora

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Kutná Hora

Kaple všech svatých s kostnicí

Kutná Hora

Jezuitská kolej s Galerií Středočeského kraje

Kutná Hora

Areál zámku a muzea Kačina

Kutná Hora

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Unikátní památka UNESCO – katedrála Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory je konventním chrámem bývalého nejstaršího cisterciáckého opatství v Čechách. Spolu se sedleckou kostnicí tvoří tento chrám ucelený komplex nejstarší části Kutné Hory. Katedrála byla vystavěna mezi lety 1290 – 1320 a kombinuje severofrancouzskou gotickou katedrální architekturu s německými prvky.

Zjistit více

Muzeum lidových staveb

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem v České republice, který shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech, a nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století. Nachází se zde čtrnáct větších obytných a hospodářských objektů, které doplňuje několik drobnějších památek.

Zjistit více

Otakarova bašta

Součástí opevnění v Čáslavi je raně gotická válcová věž zvaná Otakarova bašta, která slouží jako vyhlídková věž pro turisty.

Zjistit více