Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Vinné sklepy Kutná Hora

Kutná Hora

Rodinné vinařství založil v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský. V roce 2005 převzal řízení společnosti jeho syn Lukáš, který ji řídí dodnes. Společnými silami se pustili do obnovování zašlé slávy pěstování révy vinné na Kutnohorsku, jehož tradice sahá do 12. století.

Legenda o nálezu stříbra v Kutné Hoře hovoří o mnichu Dominikovi, který zakopl o stříbrný prut při práci ve vinici. Historie těžby stříbra a vína je tedy spolu těsně spjatá. Nejvýznamnější odrůdou této oblasti je Rulandské modré, které zde rozšířil císař Karel IV. Této odrůdě se zde i po staletích stále dobře daří a stala se vlajkovou lodí vinařství.

Pinot Noir je pěstováno na všech viničních tratích, z nichž nejkrásnější je Vinice Pod Barborou. Ta tvoří spolu s Chrámem svaté Barbory a Jezuitskou kolejí jednu z dominant historického centra města a stala se součástí nejfotografovanějšího zátiší v Kutné Hoře. Špičkové Pinoty dává také Vinice U všech svatých, kde se sklízí hrozny z více než 40 let starého vinohradu. Vinařství hospodaří na 80 hektarech půdy, z nichž vinice tvoří více než 40 hektarů. Jde tedy o druhé největší vinařství v Čechách. Zbylou půdu tvoří pastviny pro ovce, sady a pole. Dlouhodobým cílem je tvořit soběstačný statek s ekologickými produkty v nejvyšší kvalitě. Vinařství má certifikaci BIO a od roku 2014 je to jediné vinařství v ČR a na Slovensku certifikováno prestižní známkou biodynamického zemědělství DEMETER. Pracovní operace se ve vinařství podřizují fázím měsíce, tak jako to dělali naši předci. Mimo zemědělské aktivity se věnují také rozvoji regionu. Spolupořádají Dožínky a vinobraní na zámku Kačina, nejvýznamnější akci v kraji, Svatomartinské hody, Gastrofestival v Kutné Hoře, který si bere za cíl stát se jednou z největších akcí zaměřenou na biopotraviny v ČR a mnoho dalších.

Vinařství sídlí v nádherných prostorách kláštera svaté Voršily v Kutné Hoře. Nachází se v něm nejen vinotéka, ale především dvě degustační místnosti pro pořádání ochutnávek pro menší i velké skupiny.

Mapa

V blízkosti
najdete

Vlašský dvůr

Kutná Hora

Bývalý letohrádek Belveder

Kutná Hora

Sankturinovský dům a Galerie Felixe Jeneweina

Kutná Hora

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Kutná Hora

Kaple všech svatých s kostnicí

Kutná Hora

Jezuitská kolej s Galerií Středočeského kraje

Kutná Hora

Areál zámku a muzea Kačina

Kutná Hora

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Čáslavská synagoga

Novodobá židovská obec ve městě Čáslav započala svou historii v polovině 19. století. Na jeho konci přišla pro čáslavské židovské obyvatele doba společenského a kulturního rozkvětu, která na přelomu století vyvrcholila stavbou nové synagogy na tehdejší Rudolfově třídě (dnešní Masarykově ulici čp. 111).

Obec tehdy oslovila významného vídeňského architekta Wilhelma Stiassniho, jenž se podílel i na stavbě Jubilejní synagogy v Praze v Jeruzalémské ulici. Ten pro Čáslav navrhl synagogu v maurském slohu, která měla nahradit starší modlitebnu doloženou od poloviny 19. století. Plány tohoto židovského stavitele byly promptně schváleny Izraelitským spolkem i městským úřadem roku 1897, ale ještě dva roky trvalo, než se začalo se stavbou. Možnou příčinou byl nedostatek financí. Na stavbu přispěli nejen obyvatelé Čáslavi a okolí, ale i rodina Rotschildů ve Vídni. Stavební práce začaly 13. března 1899 a již 2.9.1899 se uskutečnila slavnostní kolaudace.

Čáslavská synagoga představuje stavbu vysoké architektonické úrovně a je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Zjistit více

Chrám sv. Barbory

Chrám svaté Barbory, klenot pozdní gotiky a jedna ze čtyř staveb katedrálního typu v Čechách, je spolu s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele a historickým centrem Kutné Hory zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Zjistit více

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Již sedm a půl století je chrám sv. Štěpána Prvomučedníka v Kouřimi architektonickou i duchovní dominantou města.

Zjistit více