Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Rozhledna Vodárna

Kolín

Věžový vodojem vysoký 45 m je výraznou dominantou města viditelnou z širokého okolí. Od roku 2010 je chráněn jako kulturní památka České republiky. Rekonstrukcí z roku 2015 byl vodojem přebudován na rozhlednu a zpřístupněn veřejnosti.

Funkcionalistický věžový vodojem vysoký 45 metrů byl postaven v letech 1928–1930. Autorem původního projektu byl Vladimír Jan Hráský, v průběhu realizace však došlo k mnoha zásadním úpravám podle návrhu Františka Jandy, žáka Jana Kotěry. Vzhledem k pozdějšímu rozvoji města však již v poválečném období přestala technologie vodojemu vyhovovat a z toho důvodu přestal v roce 1977 sloužit svému původnímu účelu. Po dlouhodobém chátrání byla stavba v letech 2014–2015 městem Kolín obnovena a změněna na rozhlednu, kterou doplňuje informační centrum.

Otevřeno je od dubna do října od úterý do neděle. A od listopadu do března se na rozhlednu dostanete od pátku do neděle.

Mapa

V blízkosti
najdete

Věž Práchovna

Kolín

Synagoga a bývalá židovská škola

Kolín

Starý židovský hřbitov

Kolín

Bartolomějské návrší

Kolín

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Areál zámku a muzea Kačina

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v České republice. Je to příklad klasicistní nebo-li empírové architektury a vystavěn je v naprosto čistém stylu. Od dob svého vzniku nedoznal zámek žádných architektonických změn.

V areálu zámku sídlí Národní zemědělské muzeum, které je prezentováno expozicí „Království včel“, „Příběh dřeva“ nebo „Modely lidových staveb“.

Zjistit více

Kostel sv. Petra a Pavla

Prvopočátky stavby kostela, který je dominantou Čáslavi, spadají do 12. století. Kostel prošel řadou stavebních úprav v průběhu šesti století do dnešní podoby. V roce 1910 zde byly v podvěžní kapli nalezeny ostatky Jana Žižky z Trocnova. Velkým lákadlem pro návštěvníky je také vyhlídková věž.

Zjistit více

Starý židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov, rozkládající se mezi ulicemi Kmochovou a Sluneční, skrývá přibližně na 1 ha přes dva a půl tisíce náhrobků. Pohřbívalo se zde až do roku 1887. Po starém židovském hřbitově v Praze je kolínský starý židovský hřbitov druhou nejvýznamnější památkou svého druhu v Čechách.

Zjistit více