Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Víkend v královské Čáslavi

Čáslav

Honzo (Žižko), Miloši (Formane), Jarmilo (Kratochvílová)!

Na tento výlet budete potřebovat celý víkend anebo se k nám budete muset vypravit opakovaně, abyste viděli a zažili všechno, co prostě vidět a zažít musíte. Třeba si vychutnat večerní pohodu v Čáslavi a odstartovat ji luxusní večeří v hotelu Grand, kde se můžete i ubytovat.

Čáslav je malebné královské městečko s mnoha zajímavými památkami, architektonickými skvosty a příběhy. Je to také rodiště významných osobností, mezi kterými musíme zmínit oscarového režiséra Miloše Formana. Na jeho počest se od roku 2020 koná v Čáslavi festival s názvem Formanova Čáslav s hlavním programem v létě a doprovodným programem v průběhu celého roku.

Ráno se po dobré snídani vydejte na prohlídku historického jádra města, které je městskou památkovou zónou. Projděte se náměstím a vystoupejte na věž kostela sv. Petra a Pavla, která sice není nejvyšší v Česku, ale díky výšce 88,5 m ji v rovinaté krajině určitě nepřehlédnete. Na vyhlídku musíte vyšlapat celkem 236 schodů a zdolat navíc dva žebříky. Odměnou vám ovšem bude úchvatný výhled.

Ve městě, označovaném za bránu do Železných hor, stojí za vidění souvislý pás městského opevnění s 15 baštami a gotickou válcovou Otakarovou věží.

Vynechat byste neměli ani synagogu v Masarykově ulici čp. 111, která je významnou kulturní památkou nejen Čáslavi, ale celé České republiky. Řadí se mezi jediné dvě dochované synagogy architekta Wilhelma Stiassnyho na našem území.

Významnou architektonickou stavbou a místem plným kultury je Dusíkovo divadlo. Je totiž jednou z nejstarších divadelních budov v Čechách, bylo otevřeno již v roce 1869 a je tak dokonce starší než Národní divadlo v Praze. V současné době je divadlo lákadlem nejen pro milovníky divadla a výtvarného umění, ale i pro obdivovatele krásné architektury. Jedinečná historická budova je totiž doplněna o moderní přístavbu, která se v roce 2015 stala vítězem architektonické soutěže Ceny Klubu Za starou Prahu. Dusíkovo divadlo je od roku 1993 národní kulturní památkou.

Poznávání architektury a památek vás možná unaví. Tak nezapomeňte, že se můžete projít třeba k prvorepublikovým lázním, které v létě nabízejí skvělé koupání anebo se vydat k rodnému domu režiséra Miloše Formana, který zdobí od roku 2021 filmařova busta od výtvarníka Jana Padyšáka.

Kromě historických památek však Čáslav bývá častým cílem milovníků staré techniky a to kvůli Muzeu zemědělské techniky.

Doporučujeme: 

Hotel Grand Čáslav – ubytování a výborné jídlo v centru města

Klub Gumárna – cooltura, zábava, dobré jídlo a pití!

Bejkn bistro – burgery nepřeberných chutí …

Trasa výletu

https://frame.mapy.cz/s/hadekogopo

Trasa výletu

► Obtížnost: Lehká

► Vzdálenost: hodně nebo málo

V blízkosti
najdete

Otakarova bašta

Čáslav

Kostel sv. Petra a Pavla

Čáslav

Čáslavská synagoga

Čáslav

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Jezuitská kolej s Galerií Středočeského kraje

Autorem projektu raně barokní budovy byl významný stavitel jezuitských budov, italský architekt narozený ve Vídni, Giovanni Domenico Orsi. Z částečně dochovaných plánů je patrné, že zvolil půdorys písmene E a současný půdorys ve tvaru písmene F je důsledkem toho, že projekt nebyl nikdy naplněn. Po Orsiho smrti v dostavbě pokračoval Carlo Lurago a kolej byla kompletně dokončena až v roce 1750.

Zjistit více

Synagoga a bývalá židovská škola

Kolínská synagoga je největší synagogou postavenou u nás do 18. století. Pokud nepočítáme Prahu, tak se jedná o nejstarší a nejcennější památku svého druhu v Čechách. Postavena byla na místě starší dřevěné modlitebny již na přelomu 14. a 15. století jak dokládá letopočet a nápis na pamětním kamenu vloženém do východního průčelí.

Zjistit více

Areál zámku a muzea Kačina

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v České republice. Je to příklad klasicistní nebo-li empírové architektury a vystavěn je v naprosto čistém stylu. Od dob svého vzniku nedoznal zámek žádných architektonických změn.

V areálu zámku sídlí Národní zemědělské muzeum, které je prezentováno expozicí „Království včel“, „Příběh dřeva“ nebo „Modely lidových staveb“.

Zjistit více