Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Věž Práchovna

Zálabí – 

Kolín

Na skalním břehu řeky Labe se tyčí hranolová pozdně gotická kamenná věž zvaná Práchovna. Postavena byla v první polovině 15. století a v současné době slouží jako vyhlídková věž.

Pozdně gotická věž byla postavena pravděpodobně v první polovině 15. století jako předsunuté opevnění kolínského hradu a severního předpolí města. Ve své původní podobě vrcholila vysokou jehlancovou střechou s ochozem a byla doplněna dalším, dnes nezachovalým opevněním.

V 16. a 17. století kromě svého obranného účelu sloužila též jako strážní věž. Později zde bylo umístěno skladiště střelného prachu, z čehož byl odvozen dnešní název. Pravděpodobně v polovině 19. století věž ztratila střechu a stala se zříceninou. V roce 2006 byla vestavbou schodiště a moderního zastřešení upravena na vyhlídku.

Otevírací doba a vstupné

DUBEN–ŘÍJEN 8–20 hod

LISTOPAD–BŘEZEN 9–17 hod

Mimo uvedenou provozní dobu není vstup do objektu možný.

Vstup je opatřen mincovníkem, vstupné 20 Kč (automat přijímá mince v hodnotě 1, 2, 5, 10 a 20 Kč, automat nevrací).

Pozor – nevstupujte za bouřky, vstup je na vlastní nebezpečí.

Mapa

V blízkosti
najdete

Rozhledna Vodárna

Kolín

Synagoga a bývalá židovská škola

Kolín

Starý židovský hřbitov

Kolín

Bartolomějské návrší

Kolín

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Hrádek – České muzeum stříbra a středověký důl

První zmínky o Hrádku, tehdy ještě v podobě opevněné dřevěné tvrze, pocházejí již z roku 1312. Z této tvrze ji na hrádek – vrcholně gotické sídlo, nechal přestavět kutnohorský královský rychtář Václav z Donína v letech 1400 – 1420.

Zjistit více

Synagoga a bývalá židovská škola

Kolínská synagoga je největší synagogou postavenou u nás do 18. století. Pokud nepočítáme Prahu, tak se jedná o nejstarší a nejcennější památku svého druhu v Čechách. Postavena byla na místě starší dřevěné modlitebny již na přelomu 14. a 15. století jak dokládá letopočet a nápis na pamětním kamenu vloženém do východního průčelí.

Zjistit více

Vlašský dvůr

Vlašský dvůr býval právem nazýván „klenotem“ koruny českých panovníků a jeho půvab a šarm přetrval do dnešních dnů. Vlašský dvůr je bývalá královská mincovna a královský palác, národní kulturní památka celoevropského významu, s tisíciletou historií.

Zjistit více