Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Otakarova bašta

Čáslav

Součástí opevnění v Čáslavi je raně gotická válcová věž zvaná Otakarova bašta, která slouží jako vyhlídková věž pro turisty.

Otakarova bašta je jedinou dochovanou věží čáslavského opevnění. To bylo postaveno v letech 1330 – 1340 a tvořila ho 10 – 15 m vysoká kamenná zeď, mnoho bašt a tři věže.

Mohutná válcovitá věž spolu s jihozápadním pásmem hradeb nyní tvoří unikátní ukázku obranného městského systému tzv. francouzského typu, používaného v Českých zemích na přelomu 13. a 14. století.

Otakarova bašta je pozůstatkem tzv. Brodské brány. Brodská brána byla proražena v hradbě v místech dnešní ulice Klimenta Čermáka. Byla chráněna vysokou válcovou věží (Otakarova bašta). Kulisová brána s předbraním prošla v letech 1534-1539 úpravami a v roce 1802 zcela zbořena. Válcová věž má průměr 8 m a je vysoká 22 m. Původně přístupná pouze po ochozu byla novogoticky upravena a doplněna novým vchodem z uliční úrovně. V roce 1883 byla pseudogoticky přestavěna a v této podobě se dochovala dodnes. V sedmdesátých letech 20. století prošla rekonstrukcí. Od roku 2003 věž slouží jako vyhlídková stavba.

Mapa

V blízkosti
najdete

Kostel sv. Petra a Pavla

Čáslav

Čáslavská synagoga

Čáslav

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Věž Práchovna

Na skalním břehu řeky Labe se tyčí hranolová pozdně gotická kamenná věž zvaná Práchovna. Postavena byla v první polovině 15. století a v současné době slouží jako vyhlídková věž.

Zjistit více

Areál zámku a muzea Kačina

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v České republice. Je to příklad klasicistní nebo-li empírové architektury a vystavěn je v naprosto čistém stylu. Od dob svého vzniku nedoznal zámek žádných architektonických změn. V areálu zámku sídlí Národní zemědělské muzeum, které je prezentováno expozicí „Království včel“, „Příběh dřeva“ nebo „Modely lidových staveb“.

Zjistit více

Vlašský dvůr

Vlašský dvůr býval právem nazýván „klenotem“ koruny českých panovníků a jeho půvab a šarm přetrval do dnešních dnů. Vlašský dvůr je bývalá královská mincovna a královský palác, národní kulturní památka celoevropského významu, s tisíciletou historií.

Zjistit více