Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Apartmány č.p. 9

Kouřim

Na náměstí v bezprostřední blízkosti kouřimského chrámu sv. Štěpána a zvonice s obrácenými zvony stojí jeden z historicky nejcennějších domů ve městě. Založen byl v polovině 13. století, a již od středověku se díky jeho poloze jednalo o jednu z „nejlepších adres“ v Kouřimi. Při pozdně gotické přestavbě kolem roku 1500 dům získal dnešní šířkově rozvinutou dispozici, přičemž se do náměstí obracel dvojicí štítů. Honosnou úroveň tehdejšího měšťanského obydlí dokládá pozdně gotické okno s tesaným ostěním a původní červenou polychromií, které se zachovalo na jižním průčelí směrem ke kostelu.

V 16. a 17. století byl tento dům v majetku významné měšťanské rodiny Kouřimských z Větčína, na konci 18. století jej pak získala rodina Wisingerova. Za jejího vlastnictví byl dům roku 1804 přestavěn do klasicistní podoby, přičemž byly odstraněny původní štíty do náměstí, a směrem do dvora vznikla pavlač s kovovým zábradlím.

Historický ráz domu do značné míry setřely novodobé úpravy z druhé poloviny 20. století. Teprve v současnosti rodina Waschingerova prováděnými obnovami památné stavbě vrací její zapomenuté kouzlo dávných staletí.

Apartmány čp.9 najdete v Kouřimi na Mírovém náměstí 9.

Pro rezervaci a detailní informace navštivte webové stránky Apartmánů čp.9.

A zkuste taky virtuální prohlídku apartmánů.

Mapa

V blízkosti
najdete

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Kouřim

Muzeum lidových staveb

Kouřim

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Čáslavská synagoga

Novodobá židovská obec ve městě Čáslav započala svou historii v polovině 19. století. Na jeho konci přišla pro čáslavské židovské obyvatele doba společenského a kulturního rozkvětu, která na přelomu století vyvrcholila stavbou nové synagogy na tehdejší Rudolfově třídě (dnešní Masarykově ulici čp. 111).

Obec tehdy oslovila významného vídeňského architekta Wilhelma Stiassniho, jenž se podílel i na stavbě Jubilejní synagogy v Praze v Jeruzalémské ulici. Ten pro Čáslav navrhl synagogu v maurském slohu, která měla nahradit starší modlitebnu doloženou od poloviny 19. století. Plány tohoto židovského stavitele byly promptně schváleny Izraelitským spolkem i městským úřadem roku 1897, ale ještě dva roky trvalo, než se začalo se stavbou. Možnou příčinou byl nedostatek financí. Na stavbu přispěli nejen obyvatelé Čáslavi a okolí, ale i rodina Rotschildů ve Vídni. Stavební práce začaly 13. března 1899 a již 2.9.1899 se uskutečnila slavnostní kolaudace.

Čáslavská synagoga představuje stavbu vysoké architektonické úrovně a je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Zjistit více

Bartolomějské návrší

Děkanský chrám sv. Bartoloměje je dominantou a nejcennější památkou Kolína. Raně gotický chrám byl založen v polovině 13. století. Jeho výstavba probíhala v několika etapách na objednávku krále Přemysla Otakara II. a jeho následovníků až do počátku 14. století.

Unikátní je celý areál tzv. chrámového návrší, který prošel v letech 2018 – 2020 rozsáhlou revitalizací. Najdete zde zejména kostnici s bohatou ornamentální výzdobou či budovu bývalé farní školy s interaktivní expozicí. Zvonice ukrývá chrámový poklad i lapidárium a poskytuje vyhlídku na centrum města, zelené parkány zvou k procházce a relaxaci u bylinkové zahrádky či v rozariu.

Zjistit více

Starý židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov, rozkládající se mezi ulicemi Kmochovou a Sluneční, skrývá přibližně na 1 ha přes dva a půl tisíce náhrobků. Pohřbívalo se zde až do roku 1887. Po starém židovském hřbitově v Praze je kolínský starý židovský hřbitov druhou nejvýznamnější památkou svého druhu v Čechách.

Zjistit více