Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Čáslavská synagoga

Čáslav

Novodobá židovská obec ve městě Čáslav započala svou historii v polovině 19. století. Na jeho konci přišla pro čáslavské židovské obyvatele doba společenského a kulturního rozkvětu, která na přelomu století vyvrcholila stavbou nové synagogy na tehdejší Rudolfově třídě (dnešní Masarykově ulici čp. 111).

Obec tehdy oslovila významného vídeňského architekta Wilhelma Stiassniho, jenž se podílel i na stavbě Jubilejní synagogy v Praze v Jeruzalémské ulici. Ten pro Čáslav navrhl synagogu v maurském slohu, která měla nahradit starší modlitebnu doloženou od poloviny 19. století. Plány tohoto židovského stavitele byly promptně schváleny Izraelitským spolkem i městským úřadem roku 1897, ale ještě dva roky trvalo, než se začalo se stavbou. Možnou příčinou byl nedostatek financí. Na stavbu přispěli nejen obyvatelé Čáslavi a okolí, ale i rodina Rotschildů ve Vídni. Stavební práce začaly 13. března 1899 a již 2.9.1899 se uskutečnila slavnostní kolaudace.

Čáslavská synagoga představuje stavbu vysoké architektonické úrovně a je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Synagoga v Čáslavi sloužila svému původnímu účelu do roku 1941, kdy byla jako ostatní židovské modlitebny uzavřena. Po válce byly využívány její prostory jako sklad tehdejších závodů Kosmos, po úpravách začala od roku 1970 fungovat jako depozitář městské galerie. V té době byl také na místo, kde se nacházela židovská hvězda, osazen městský znak. V předsíni jsou dnes umístěny dvě pamětní desky se jmény architekta, stavitele a představenstva židovské kulturní obce.

V roce 1994 byla synagoga v rámci restitucí vrácena Židovské obci. Roku 2008 pak s podporou města Čáslav proběhla oprava fasády objektu a do největšího oblouku bylo vráceno okno s Davidovou hvězdou. Současnou fázi oprav, během níž byly v dubnu 2022 dokončeny komplexní opravy vnitřních prostor, díky nimž se synagoga v Čáslavi poprvé od svého vzniku na začátku 20. století dočkala obnovy interiérů, koordinuje a financuje Nadační fond dr. Dagmar Lieblové. Aby byl prostor synagogy připraven na celoroční užívání, byla v celém sále instalována vytápěná podlaha, na kterou je připojen vlastní zdroj tepla. V prvním patře vznikají administrativní prostory a bude zde umístěna pravidelná výstava o dějinách židovské komunity na Kutnohorsku.

Synagoga se stále rekonstruuje, ale již nyní zde probíhají komentované prohlídky, koncerty a přednášky.

Mapa

V blízkosti
najdete

Otakarova bašta

Čáslav

Kostel sv. Petra a Pavla

Čáslav

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Kamenný dům

Kamenný dům je postaven na předhusitských základech a v dnešní době patří mezi nejvýznamnější památky pozdně gotické architektury v Evropě. Kamenný dům je zároveň součástí městské památkové rezervace zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Dům patřil měšťanovi Prokopovi Kroupovi, který byl roku 1499 povýšen do šlechtického stavu.

Bohatě zdobený kamenný štít domu je prací mistra Brikcího Gauskeho z Vratislavi. Roku 1839 byl dům upraven a v letech 1900-1902 regotizován architektem Láblerem. Při obnově byla například doplněna socha Madony od profesora J. Kastnera.

Zjistit více

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Již sedm a půl století je chrám sv. Štěpána Prvomučedníka v Kouřimi architektonickou i duchovní dominantou města.

Zjistit více

Kaple všech svatých s kostnicí

Římskokatolický hřbitovní kostel Všech svatých s kostnicí je spolu s katedrálním chrámem Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele – součástí bývalého cisterciáckého opatství v Sedlci, založeného již v roce 1142.

Zjistit více