Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Vinotéka č.p 47

Kouřim

Vinotéka se nachází v krásném neoklasicistním domě, stojícím přímo na kouřimském náměstí. Pro tehdejšího majitele Jana Veselého byl na místě staršího domu a přilehlé uličky, tak zvané soutky, postaven v roce 1890. Autor projektu – stavitel Josef Fiala z Poděbrad se krátce poté podílel na budování tamního pomníku krále Jiřího a přestavbě kostela sv. Kříže.

Do náměstí se dům obrací honosnou, bohatě členěnou fasádou, do dvora směřuje klenutá pavlač, nesená válcovými sloupy. Cenné jsou také vnitřní prostory. Vstupní vestibul zdobí štuková římsa a pilastry, na stěnách jsou ve čtyřech oválných kartuších reliéfní alegorie čtyř ročních období. Výzdoba pokračuje i na schodišti do prvního patra, kde je v ozdobné nice osazena plastika antického boha vína Dionýsa.

Vinotéku najdete v centru Kouřimi přímo na Mírovém náměstí 47.

Více informací hledejte na facebookovém profilu vinotéky.

Mapa

V blízkosti
najdete

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Kouřim

Muzeum lidových staveb

Kouřim

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Bývalý letohrádek Belveder

Na vrchu Vysoká nechal v letech 1696–97 postavit majitel malešovského panství František Antonín Špork (* 9. 3. 1662 – † 30. 3. 1738) barokní zámek (letohrádek) s kaplí sv. Jana Křtitele zvaný Belveder, pravděpodobně podle plánů architekta Giovanny Battisty Alliprandiho. Peníze na stavbu (jednalo se o 1400 dukátů = 5 600 zlatých) získal hrabě František Antonín Špork za velmi pikantních okolností. Během léčení v Karlových Varech je totiž vyhrál v kartách na saském kurfiřtu Fridrichu Augustovi I., pozdějším polském králi a velkoknížeti litevském. Hrabě František. Antonín Špork na Vysoké příležitostně pobýval pouze dva roky.

Zjistit více

Starý židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov, rozkládající se mezi ulicemi Kmochovou a Sluneční, skrývá přibližně na 1 ha přes dva a půl tisíce náhrobků. Pohřbívalo se zde až do roku 1887. Po starém židovském hřbitově v Praze je kolínský starý židovský hřbitov druhou nejvýznamnější památkou svého druhu v Čechách.

Zjistit více

Areál zámku a muzea Kačina

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v České republice. Je to příklad klasicistní nebo-li empírové architektury a vystavěn je v naprosto čistém stylu. Od dob svého vzniku nedoznal zámek žádných architektonických změn.

V areálu zámku sídlí Národní zemědělské muzeum, které je prezentováno expozicí „Království včel“, „Příběh dřeva“ nebo „Modely lidových staveb“.

Zjistit více