Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Černokostelecký pivovar

Kostelec nad Černými Lesy – 

Kouřim

Černokostelecký pivovar nabízí služby muzejní a ubytovací, ale především gastronomické. Kromě tradiční prvorepublikové restaurace se zde pořádají svatby, rauty, oslavy či firemní akce. V ryze industriálních prostorech je možné uspořádat samostatné akce od 20 do 300 osob v několika nezávislých místech. V areálu se vaří pivo v minipivovaru a připravuje se zprovoznění původní historické technologie.

Restaurace v pivovaru byla otevřena roku 2009 v rámci rozsáhlé rekonstrukce průmyslového areálu. Interiér restaurace v duchu první republiky koresponduje s původním technologickým vybavením pivovaru a dobou jeho vzniku. Stejně tak nabídka typicky české teplé i studené kuchyně, domácí limonády, kořalky a vlastní pivo upozorňují na vlastenecké cítění majitelů.

Každý víkend se v restauraci konají tematické gastronomické akce. Předposlední sobotu v květnu a druhou sobotu v září se pak pořádají proslulé pivovarské slavnosti, a to jarní Vysmolení a podzimní Vykulení. Dej Bůh štěstí.

Mapa

V blízkosti
najdete

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Kouřim

Muzeum lidových staveb

Kouřim

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Kamenný dům

Kamenný dům je postaven na předhusitských základech a v dnešní době patří mezi nejvýznamnější památky pozdně gotické architektury v Evropě. Kamenný dům je zároveň součástí městské památkové rezervace zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Dům patřil měšťanovi Prokopovi Kroupovi, který byl roku 1499 povýšen do šlechtického stavu.

Bohatě zdobený kamenný štít domu je prací mistra Brikcího Gauskeho z Vratislavi. Roku 1839 byl dům upraven a v letech 1900-1902 regotizován architektem Láblerem. Při obnově byla například doplněna socha Madony od profesora J. Kastnera.

Zjistit více

Synagoga a bývalá židovská škola

Kolínská synagoga je největší synagogou postavenou u nás do 18. století. Pokud nepočítáme Prahu, tak se jedná o nejstarší a nejcennější památku svého druhu v Čechách. Postavena byla na místě starší dřevěné modlitebny již na přelomu 14. a 15. století jak dokládá letopočet a nápis na pamětním kamenu vloženém do východního průčelí.

Zjistit více

Dačického dům

Dačického dům, umístěný na svažitém náměstí na dohled od Kamenné kašny, je unikátním exponátem sám o sobě. Uvnitř se nachází interaktivní expozice, první svého druhu v České republice, která představuje organizaci UNESCO, památky na jeho seznamu u nás, ale především zodpoví otázku, proč právě Kutná Hora je součástí rodiny těchto nejvýznamnějších pamětihodností světa!

Zjistit více