Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Výlet k Přívlacké mušli

Zruč nad Sázavou

Poznejte husí perpetum mobile

Že neexistuje téměř úplný meandr? Ale existuje. Podle svého tvaru se jmenuje „Přívlacká mušle“ a tuto přírodní raritou, která nemá obdoby v celé Evropě, naleznete v Přívlakách mezi obcemi Ledečko a Samopše na Kutnohorsku!

Navštivte romantická zákoutí řeky Sázavy kolem Samopší, kde se Sázava divoce klikatí a vytvořila dokonalý meandr. A když budete mít odvahu, vyzkoušejte si nejsofistikovanější „husí perpetuum mobile“ v Evropě!

Za start svého výletu můžete zvolit zámek Rataje nad Sázavou. Vám, kteří se na cestu vydáváte s dětmi, doporučujeme navštívit jejich expozici „Babiččiny kočárky“.

Po Cyrilometodějské stezce – poutní stezce Blaník – Říp se pak vydejte od zámku dolů k řece Sázavě. Po této značené stezce pokračujte až ke zřícenině hradu Talmberk. Po prohlídce zbytků tohoto hradu můžete pokračovat ke Kamenné kapličce a smírčímu kříži do Mrchojed. Z Mrchojed ještě kousek pokračujte po poutní stezce a pak odbočte směr Samopše a dojdete až k železniční stanici v Samopších. Následujte cestu podél řeky Sázavy a dorazíte k hradišti Vraník. V tu chvíli se ocitnete v místě nejužšího místa, které tvoří meandr řeky Sázavy.

A teď radíme, abyste nasedli do Posázavského pacifiku v železniční stanici Ledečko a do zastávky v Ratajích dojeli vláčkem. Ti, kterým je ještě hej a mají chuť pochodovat dál, budou muset přejít v Ledečku Sázavu v místech, kde se většinou naloďují nebo vyloďují partičky vodáků. Z Ledečka se zase podél Sázavy vrátíte zpět do Rataj.

A proč „perpetum mobile“? Šíje je v nejužším místě „mušle“ dlouhá pouhých 150 metrů. Už v minulosti si místní rolníci všimli, že přívlacké husy „přeťapkávaly“ tuto uzoučkou šíji a nechávaly se unášet řekou kolem poloostrova. Tato pohodová tříkilometrová okružní plavba trvala asi hodinu. Když vychytralé husy připlavaly k šíji, vylezly na břeh, přeťapkaly ji a plavba se opakovala…

V současné době místní mládež toto „husí perpetuum mobile“ napodobuje a tříkilometrovou plavbu absolvuje na člunech či jen na nafukovacích lehátkách. Potvrdilo se tak, že mnohé vynálezy vznikly pouhopouhým pozorováním přírody.

A ještě pojďme zmínit něco víc o jednotlivých místech na trase:

Samopše jsou známé jako rekreační středisko na středním toku řeky Sázavy. Jejich poklidný život výrazně změnila v roce 2018 asi nejznámější česká počítačová hra Kingdom Come: Deliverance. Situována je sice do středověku, ale její hlavní část se odehrává právě na území obce. Od té doby sem proto míří hráči z celého světa, kteří chtějí na vlastní oči vidět místa, s nimiž je spojená.

Hrad Talmberk bylo významné sídlo pánů z Úžic, kteří byli ve druhé polovině 13. století jedním z nejvýznamnějších šlechtických rodů u nás.

Posázavský pacifik je železnice, která již od roku 1903 přiváží turisty za nádhernou přírodou a snadno dostupnými historickými památkami.

Mrchojedy jsou vesnice, na jejímž konci je středověký hraniční kámen ze 14. století, kterému se říká „kamenný muž“. Dnes střeží přístup k malé ZOO. V roce 2019 ji pod názvem Hubertova zahrada založil jako záchrannou stanici Robert Porkert. Návštěvníci si oblíbili zejména švýcarské horské ovce valois, známé z pohádek o ovečce Shaun. Od areálu nás červená turistická značka zavede k zajímavé památce.

 

Trasa výletu

https://frame.mapy.cz/s/lupogokoka

Trasa výletu

► Obtížnost: Lehká

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Vlašský dvůr

Vlašský dvůr býval právem nazýván „klenotem“ koruny českých panovníků a jeho půvab a šarm přetrval do dnešních dnů. Vlašský dvůr je bývalá královská mincovna a královský palác, národní kulturní památka celoevropského významu, s tisíciletou historií.

Zjistit více

Sankturinovský dům a Galerie Felixe Jeneweina

Impozantní palác s barokní fasádou, který tvoří dominantu Palackého náměstí, pamatuje nejdávnější počátky města. Archeologické nálezy dokládají, že v závěru 13. století zde stál věžový dům, jehož gotická věž sloužila k bydlení, ale také k obranným účelům, neboť v areálu domu se nacházel výrobní objekt, kde se zřejmě hutnilo stříbro. Později byly k tomuto „základu“ připojeny ještě další objekty.

Zjistit více

Starý židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov, rozkládající se mezi ulicemi Kmochovou a Sluneční, skrývá přibližně na 1 ha přes dva a půl tisíce náhrobků. Pohřbívalo se zde až do roku 1887. Po starém židovském hřbitově v Praze je kolínský starý židovský hřbitov druhou nejvýznamnější památkou svého druhu v Čechách.

Zjistit více