Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Výlet do Černého Kostelce a okolních lesů

Kouřim

Dejte si… černé lesy, tajemství na zámku a pivečko s příběhem

Pověst říká, že u zrodu města stál sám svatý Vojtěch, který v hlubokých, zdálky se černajících jedlových a smrkových lesích založil malý opevněný kostelík. Tak vznikl Černý Kostelec, který teprve ve dvacátém století změnil název na dnešní Kostelec nad Černými lesy.

My vás zveme na procházku městem a do černých lesů, potom na prohlídku zámku a Národního muzea pivovarnictví. Výlet můžete koncipovat jako procházku anebo se vybavit turistickými botami a strávit více času v lese, arboretu a mokřadech.

Dominantou historického centra je zámek, v němž sídlí Školní lesní podnik České zemědělské univerzity. Ale pozor, na prohlídku interiérů a kaple nezapomeňte, tu pro vás Školní lesní podnik připravil nově od prázdnin v roce 2021. Na prohlídce se dozvíte, že historie zámku je více než zajímavá a skrývá nejedno tajemství. Dokonce snad se někde kolem ukrývá poklad!

Na náměstí Smiřických stojí barokní kostel sv. Andělů strážných a v renesančním panském domě se nachází Muzeum hrnčířství.

Z náměstí se vydejte do nedalekých černých lesů, ve kterých najdete naučnou stezku Mokřadních ekosystémů a arboretum, které bohužel nebývá vždy otevřeno. Po pěší naučné stezce se potom kolem motokrosu dostanete zpátky do města.

Doporučujeme určitě prohlídku zámku s bohatou historií, kde vás zaujme zejména rod Smiřických, který si zvolil zámek za hlavní rodové sídlo a pověřil italského stavitele Ulrico Aostalliho dokončením přestavby po vzoru italských kastelů.

Neméně zábavná bude i prohlídka Národního muzea pivovarnictví, které se nachází malý kousek od zámku. A celý výlet doporučujeme zakončit dobrým jídlem a výborným lokálním pivem v místním Černokosteleckém pivovaru.

Doporučujeme:

Dobré jídlo a samozřejmě pivko jako křen – Černokostelecký pivovar

Hlavu složíte třeba hned v pivovaru – Černokostelecký pivovar

Usnout jako kníže můžete – zámek Kostelec nad Černými Lesy

 

 

Trasa výletu

https://frame.mapy.cz/s/debufesuse

Trasa výletu

► Obtížnost: Lehká

V blízkosti
najdete

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Kouřim

Muzeum lidových staveb

Kouřim

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Jezuitská kolej s Galerií Středočeského kraje

Autorem projektu raně barokní budovy byl významný stavitel jezuitských budov, italský architekt narozený ve Vídni, Giovanni Domenico Orsi. Z částečně dochovaných plánů je patrné, že zvolil půdorys písmene E a současný půdorys ve tvaru písmene F je důsledkem toho, že projekt nebyl nikdy naplněn. Po Orsiho smrti v dostavbě pokračoval Carlo Lurago a kolej byla kompletně dokončena až v roce 1750.

Zjistit více

Sankturinovský dům a Galerie Felixe Jeneweina

Impozantní palác s barokní fasádou, který tvoří dominantu Palackého náměstí, pamatuje nejdávnější počátky města. Archeologické nálezy dokládají, že v závěru 13. století zde stál věžový dům, jehož gotická věž sloužila k bydlení, ale také k obranným účelům, neboť v areálu domu se nacházel výrobní objekt, kde se zřejmě hutnilo stříbro. Později byly k tomuto „základu“ připojeny ještě další objekty.

Zjistit více

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Již sedm a půl století je chrám sv. Štěpána Prvomučedníka v Kouřimi architektonickou i duchovní dominantou města.

Zjistit více