Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Naučná stezka Lipanská mohyla

Kouřim

Bitva u Lipan aneb po stopách slavné prohry

Cestovat zpátky v čase, abychom zjistili, jak probíhaly slavné historické události, zatím možné není. Ale je možné cestovat na místa, kde se takové události odehrály a tam si představit, jak tyto události probíhat mohly. Jedním z takových míst je i dějiště slavně neslavné bitvy u Lipan, kde byla roku 1434 poražena a rozprášena husitská vojska. Pokud chcete vědět, jak dnes lipanské bojiště vypadá, rozhodně byste neměli prohlídku mohyly bitvy u Lipan vynechat.

Lipanská mohyla Karla Koutka se tyčí na severním svahu Lipské hory. Byla odhalena roku 1881, jako památka bratrovražedné bitvy u Lipan, která se zde odehrála 30. května 1434 a padl v ní vojevůdce Prokop Holý.

Naučná stezka Lipanské mohyly startuje úvodním panelem v obci Vitice. Cestou minete kostel sv. Šimona a Judy se zvonicí. Na jednom z panelů doprovázejících tuto stezku je informace o Čertově brázdě, ke které se vztahuje pověst O krocení pekelníků a čertově brázdě, kterou Prokop vyoral od Černých Bud kolem Lipan až do Chotouně. Několik dalších zastavení vás seznámí s historií okolních obcí, místní přírodou a dovedou vás až na vrchol hory s mohylou.

Vy tady můžete svůj výlet ukončit a vrátit se zpět do Vitic. Anebo si naplánovat výlet celodenní, a pak tedy pokračovat po červené turistické značce do Království přes Broučkov až do Kouřimi.

Kouřim je romantické městečko, které slouží velmi často jako filmové kulisy pro natáčení českým i zahraničním produkcím. Tady si odpočiňte a můžete se i posilnit. Buď sklenkou vína a něčím menším ve Vinotéce č.p. 47 nebo v restauraci Jenom tak (obojí na Mírovém náměstí).

A pak se vydejte směr Klášterní Skalice (značená cyklostezka 126), kde objevíte zbytky cisterciáckého opatství. Z Klášterní Skalice dojděte do Třebovle, kde se bylo objeveno archeologické naleziště s nálezy z keltské doby (2. st. př. n.l.) a stojí zde také zámek Sázavský dvůr.

Z Třebovle se pak vydejte přes Lipany, kde byl prý podle tradice na zámecké zahradě pohřben husitský vůdce Prokop Holý, po jehož ostatcích ve druhé polovině 19. století marně pátrala řada nadšenců a dobrodruhů. A pak už šlapejte zpět do Vitic. V nohách budete mít krásných 20 kilometrů a ve svých hlavách poučení o našich dějinách!

K mohyle vede také úzká silnice od Lipan a nahoře bylo vybudováno malé parkoviště.

Doporučujeme: 

Vinotéka č.p. 47 – Vínečko a pohodička…

Apartmány č.p. 9 – Ubytujte se jako Eliška Balzerová ve filmu Tátova Volha

Restaurace Jenom tak – jídlo a pití na náměstí v Kouřimi

Muzeum lidových staveb – nedaleko centra Kouřimi je nádherný skanzen

Muzeum Kouřimska – na náměstí v Kouřimi můžete navštívit i muzeum

Informační centrum – pro vizitku, pro mapku nebo informace o dalších atraktivitách

Trasa výletu

https://frame.mapy.cz/s/gonokukuga

Trasa výletu

► Obtížnost: Střední

► Vzdálenost: 20 km

V blízkosti
najdete

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Kouřim

Muzeum lidových staveb

Kouřim

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Otakarova bašta

Součástí opevnění v Čáslavi je raně gotická válcová věž zvaná Otakarova bašta, která slouží jako vyhlídková věž pro turisty.

Zjistit více

Areál zámku a muzea Kačina

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v České republice. Je to příklad klasicistní nebo-li empírové architektury a vystavěn je v naprosto čistém stylu. Od dob svého vzniku nedoznal zámek žádných architektonických změn.

V areálu zámku sídlí Národní zemědělské muzeum, které je prezentováno expozicí „Království včel“, „Příběh dřeva“ nebo „Modely lidových staveb“.

Zjistit více

Starý židovský hřbitov

Starý židovský hřbitov, rozkládající se mezi ulicemi Kmochovou a Sluneční, skrývá přibližně na 1 ha přes dva a půl tisíce náhrobků. Pohřbívalo se zde až do roku 1887. Po starém židovském hřbitově v Praze je kolínský starý židovský hřbitov druhou nejvýznamnější památkou svého druhu v Čechách.

Zjistit více