Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Cyklovýlet za historií bitvy u Kolína

Kolín

„Kolem“ bitvy u Kolína

U Kolína se lidé potkávali, ale také bojovali. My pro vás máme tip na mírumilovný a pohodový celodenní cyklovýlet. Ideální start trasy je v Kolíně u rozhledny Vodárna. Z této věže dohlédnete nejenom na celou trasu výletu, ale za hezkého počasí můžete vidět až na vzdálené Krkonoše, a to je jen začátek!

Cesta vede přes Štítary k památníku bitvy u Kolína na Křečhoři. Odtud se vám naskýtá překrásný panoramatický pohled na celé Polabí.

Pak můžete pokračovat přes Kamhajek a Vítězov až na vrch Bedřichov, odkud pruský král Bedřich II. řídil svoje vojsko. Z rozhledny Bedřichova vyhlídka je možné shlédnout celé tehdejší bojiště.

Z Bedřichova sjedete do Nové Vsi, přejedete železniční trať Kolín-Praha a pokračujete po udržované polní cestě na Klavary.

Pokud máte chuť a čas, tak doporučujeme ještě malou odbočku do Lomu u Nové Vsi I. Turistická cesta z Klavar vás zavede pohodlně zpět do Kolína.

Doporučujeme: 

Hotel Theresia – ubytování a obědové menu!

Penzion Pod Věží – romantický penzion s láskou k cyklistům

Kavárna Tradice – kávička a výborný zákusek nebo sendivč

Květinárna (kavárna) – víno, kávu nebo květinu?

Rozhledna Vodárna – pohled až do Krkonoš!

O bitvě u Kolíně a památníku památníku bitvy u Křečhoře je zajímavé povídání na webových stránkách cesty a památky.

Informace o vrchu Bedřichov a rozhledně v Nové Vsi I hledejte zde.

Přírodní památka Lom u Nové Vsi I je zdokumentována třeba tady.

Trasa výletu

https://frame.mapy.cz/s/gekuconozo

Trasa výletu

► Obtížnost: Střední

► Vzdálenost: 18 km

V blízkosti
najdete

Rozhledna Vodárna

Kolín

Věž Práchovna

Kolín

Synagoga a bývalá židovská škola

Kolín

Starý židovský hřbitov

Kolín

Bartolomějské návrší

Kolín

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Dačického dům

Dačického dům, umístěný na svažitém náměstí na dohled od Kamenné kašny, je unikátním exponátem sám o sobě. Uvnitř se nachází interaktivní expozice, první svého druhu v České republice, která představuje organizaci UNESCO, památky na jeho seznamu u nás, ale především zodpoví otázku, proč právě Kutná Hora je součástí rodiny těchto nejvýznamnějších pamětihodností světa!

Zjistit více

Rozhledna Vodárna

Věžový vodojem vysoký 45 m je výraznou dominantou města viditelnou z širokého okolí. Od roku 2010 je chráněn jako kulturní památka České republiky. Rekonstrukcí z roku 2015 byl vodojem přebudován na rozhlednu a zpřístupněn veřejnosti.

Zjistit více

Synagoga a bývalá židovská škola

Kolínská synagoga je největší synagogou postavenou u nás do 18. století. Pokud nepočítáme Prahu, tak se jedná o nejstarší a nejcennější památku svého druhu v Čechách. Postavena byla na místě starší dřevěné modlitebny již na přelomu 14. a 15. století jak dokládá letopočet a nápis na pamětním kamenu vloženém do východního průčelí.

Zjistit více