Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Apartmány č.p. 9

Kouřim

Na náměstí v bezprostřední blízkosti kouřimského chrámu sv. Štěpána a zvonice s obrácenými zvony stojí jeden z historicky nejcennějších domů ve městě. Založen byl v polovině 13. století, a již od středověku se díky jeho poloze jednalo o jednu z „nejlepších adres“ v Kouřimi. Při pozdně gotické přestavbě kolem roku 1500 dům získal dnešní šířkově rozvinutou dispozici, přičemž se do náměstí obracel dvojicí štítů. Honosnou úroveň tehdejšího měšťanského obydlí dokládá pozdně gotické okno s tesaným ostěním a původní červenou polychromií, které se zachovalo na jižním průčelí směrem ke kostelu.

V 16. a 17. století byl tento dům v majetku významné měšťanské rodiny Kouřimských z Větčína, na konci 18. století jej pak získala rodina Wisingerova. Za jejího vlastnictví byl dům roku 1804 přestavěn do klasicistní podoby, přičemž byly odstraněny původní štíty do náměstí, a směrem do dvora vznikla pavlač s kovovým zábradlím.

Historický ráz domu do značné míry setřely novodobé úpravy z druhé poloviny 20. století. Teprve v současnosti rodina Waschingerova prováděnými obnovami památné stavbě vrací její zapomenuté kouzlo dávných staletí.

Apartmány čp.9 najdete v Kouřimi na Mírovém náměstí 9.

Pro rezervaci a detailní informace navštivte webové stránky Apartmánů čp.9.

A zkuste taky virtuální prohlídku apartmánů.

Mapa

V blízkosti
najdete

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Kouřim

Muzeum lidových staveb

Kouřim

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Kostel sv. Petra a Pavla

Prvopočátky stavby kostela, který je dominantou Čáslavi, spadají do 12. století. Kostel prošel řadou stavebních úprav v průběhu šesti století do dnešní podoby. V roce 1910 zde byly v podvěžní kapli nalezeny ostatky Jana Žižky z Trocnova. Velkým lákadlem pro návštěvníky je také vyhlídková věž.

Zjistit více

Sankturinovský dům a Galerie Felixe Jeneweina

Impozantní palác s barokní fasádou, který tvoří dominantu Palackého náměstí, pamatuje nejdávnější počátky města. Archeologické nálezy dokládají, že v závěru 13. století zde stál věžový dům, jehož gotická věž sloužila k bydlení, ale také k obranným účelům, neboť v areálu domu se nacházel výrobní objekt, kde se zřejmě hutnilo stříbro. Později byly k tomuto „základu“ připojeny ještě další objekty.

Zjistit více

Bývalý letohrádek Belveder

Na vrchu Vysoká nechal v letech 1696–97 postavit majitel malešovského panství František Antonín Špork (* 9. 3. 1662 – † 30. 3. 1738) barokní zámek (letohrádek) s kaplí sv. Jana Křtitele zvaný Belveder, pravděpodobně podle plánů architekta Giovanny Battisty Alliprandiho. Peníze na stavbu (jednalo se o 1400 dukátů = 5 600 zlatých) získal hrabě František Antonín Špork za velmi pikantních okolností. Během léčení v Karlových Varech je totiž vyhrál v kartách na saském kurfiřtu Fridrichu Augustovi I., pozdějším polském králi a velkoknížeti litevském. Hrabě František. Antonín Špork na Vysoké příležitostně pobýval pouze dva roky.

Zjistit více